Dağ Medya'da staj yapmak

Arel Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisiyim. Dağ Medya'nın sahibi Pınar Dağ ile 3. sınıfta aldığım Veri Gazeteciliği dersi ile tanıştım. Gayretli ve hevesli bir hoca olduğu için yanında staj yapmanın bana çok şey kazandıracağını biliyordum. 30 iş günü sürecek zorunlu staj başlamadan önce buluşup, stajdan neler beklediğimizi, neler istediğimizi bir sohbet havasında konuştuk. Pınar hoca, ''Staj süresince sahada olacaksın. Haber üreteceksin.'' deyince bir korkmuştum. Sonra fark ettim ki sahada olmanın hem iyi hem de zor yanları var.

Veri Gazeteciliği de yapma fırsatına sahip oluyorsunuz

Dağ Medya gündem haberlerin dışında veri gazeteciliği yapılan bir haber sitesi. Bu yüzden stajım boyunca veri gazeteciliği yaptığım da oldu. Günümüz koşullarında görselliğin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Gazeteciliğin de bu koşullara ayak uydurması gerekiyor. Veriler toplayıp bu verileri haberleştirerek, görselleştirerek sunuyorsunuz. Verileri haber için görüştüğünüz kişiden veya TÜİK gibi devlete bağlı kurum ve kuruluşlardan da sağlayabiliyorsunuz. Kullanması en kolay ve bilinen bir program olan Excel'de grafik haline getirip görselleştiriyorsunuz. Okunması kolay ve görsel açıdan estetik olduğu için grafikler çok hoşuma gidiyor. İnsanlar artık uzun uzun yazılar okumak istemiyor bu soruna böylece çözüm gelmiş oluyor.

Trans Cinayetleri haberinden grafik örneği


Veri ile ilgili haberlerime göz atmak isterseniz birkaçını buraya bırakıyorum;
http://dagmedya.net/2016/08/16/dunyadaki-trans-cinayetleri-verileriturkiye-trans-cinayetinde-avrupada-1-sirada-dunyada-9/

http://dagmedya.net/2016/08/04/contemporary-istanbul-dunyanin-onde-gelen-fuarlari-listesinde/


http://dagmedya.net/2016/07/26/2015-yilinda-gazete-ve-dergi-sayisi-dustu/



Gerçek bir gazeteci gibi hissediyorsun

Stajımın büyük çoğu sahada geçti. Kabataş İskelesi'nin kapatıldığı gün bende Kabataş'taydım. Bütün yayın organları haber için oradaydı. Diğer gazete ve televizyon kanalları ile aynı haberin detaylarını araştırdığınızda kendinizi gazeteci gibi hissediyorsunuz. 

Kontrol tamamen sizde

Google Dökümanlar üzerinden çevrimiçi bir staj dosyası açılıyor. Her gün yapacağınız iş güncelleniyor. Siz yaptığınız haberi belirtilen saatte tamamlayıp dosyaya ekliyorsunuz. Bazen haftalık bir program veriliyor, bazen yapacağınız işi sabah öğreniyorsunuz. O gün verilen haberi yapmanızı kolaylaştıracak bazı ipuçları da dosyanıza ekleniyor. Bir süre sonra o ipuçların ihtiyacınız kalmıyor ne yapacağınızı bilecek duruma geliyorsunuz. 

Haber tekliflerine de açık

O gün bulunduğun ilçede bir etkinlik var ya da haberini yapmak istediğin başka bir konu var, yapabiliyorsun. Yapman gereken tek şey o gün başka bir haber yapmak istediğini bildirmek. 

Ne çok geziyorsun sitemlerine şimdiden alışın

Stajım boyunca evde oturup çalıştığım çok nadir oldu. Bir gün Beşiktaş'ta bir otelde basın toplantısındaydım, bir gün Taksim'de bir toplantıda, diğer gün Moda'da gündem haberinin peşindeydim. Ne çok geziyorsun diyenler sizin orada iş için bulunduğunuzu anlamamakta ısrarcı olacaklar fazla takılmayın.

Kapılar yüzünüze kapanabilir

Sahada olmanın zor yanlarından biri de her insanın sizin kadar ılımlı olmaması. Habere gittiğiniz yeri iyi araştırmakta fayda var. Haber yapmak için gittiğiniz yerler bir bakanlığa bağlı ise ya izniniz olmalı ya da ağzınız çok iyi laf yapmalı. Yoksa tüm mücadelenize rağmen kapılar yüzünüze kapanabilir.

Zaman kullanımı önemli

Haberinizi size verilen saatte dosyanıza girmelisiniz. Bu, zaman kullanımını öğrenmenin dışında wifi'nin en iyi olduğu cafeleri de öğrenme şansı veriyor. :) Haber kaynağından çıkan aksaklıklar yüzünden gecikmeler yaşanabiliyor bu durumu da bildirmek gerekiyor.

Kendinize mutlaka bir kartvizit bastırın

Eğer gazetecilik mesleğini ileride yapmayı düşünüyorsanız bu madde önemli. Gittiğiniz seminer, basın toplantısı ya da haberde bir çok insan ile tanışıyorsunuz. Tanıştığınız her insanın kartvizitini alıp onlara kendinizinkini verebilirsiniz. Bu şekilde hem saygınlık hem de çevre kazanmış olursunuz. Onlara kartınızı verirken bülten yollamasını rica edebilirsiniz.

Haberleriniz Dağ Medya'da isminizle yayımlanıyor

Stajınız boyunca haberleriniz sizin adınızla Dağ Medya'da yayımlanıyor olacak. Bu işin keyif veren yanlarından biri. Haberleriniz Dağ Medya'nın geniş takipçi kitlesine de ulaşıyor. 

Örnek vermek gerekirse, Trans Cinayetleri Raporu haberim İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komisyonu'nun yayınladığı bültende ve Müslüman Toplumlarda Cinsel Haklar Koalisyonu'nun yayınladığı mektupta kullanıldı. 











Dağ Medya için yaptığım diğer haberlere bu linkten ulaşabilirsiniz. http://dagmedya.net/?s=Hatice+Temiz*

Hatice Temiz | @haticemiz
haticetemiz.wordpress.com


Yorumlar